Hjem / Ønsker du raskt å komme i god form? Romaskinen kan være svaret!

Ønsker du raskt å komme i god form? Romaskinen kan være svaret!

Trening med romaskin er en fantastisk måte å kombinere styrke og kondisjonstrening. Det er faktisk et av de mest effektive treningsapparatene på et treningssenter. Og det er aldri for sent å begynne! Vi i Skullerud Sport Senter ønsker derfor å gi deg en liten guide til hvordan og hvorfor du bør komme i gang med trening på romaskin.


Effektiv trening!

Roing er en utrolig effektiv trening hvis du ønsker å komme i bedre form raskt.

Ikke mange treningsformer er like allsidige som roing når det kommer til kroppsutbytte, forbrenning og kondisjonstrening. Når du ror bruker du så mye som 80 prosent av alle kroppens muskler. Lårmuskler, rygg og armer får kjørt seg, samt hjertet og utholdenheten. Hvis du ror med en ordentlig teknikk skal du kjenne det litt i hele kroppen. På Skullerud Sport Senter har vi Oslos største samlingen med Concept 2 romaskiner, som flere ganger har blitt kåret til verdens mest effektive treningsapparat.


Hvordan stille inn romaskinen:

På siden av hjulet finner du en spak som stiller inn hvilken trekkraft du har igjennom takene. Spaken går fra 1 til 10. En typisk nybegynnerfeil er å sette spaken for høyt. Dette er ikke nødvendig. Faktisk er dette noe de færreste roere gjør. Roing er ikke et vektapparat hvor du skal bruke intensiv muskelkraft på noen få tak. Romaskinen skal brukes over lengre intervaller og derfor er det viktig å finne en riktig motstand som gjør at du kan holde ut over lengre tid. På Concept 2 romaskinene vi bruker på Skullerud Sport Senter vil et sted mellom 3 og 5 gi den mest sammenlignbare motstanden med den du får ved roing i vann. Det kan være et fint sted å begynne.

Teknikk på romaskin

For å få en optimal treningsøkt med romaskin er det viktig å ha en god teknikk. Mange som begynner med roing uten å bruke tiden på å utvikle teknikken først vil kaste bort mye tid og trening. Med en riktig teknikk vil du trene alle kroppens muskler samtidig som du vil klare å holde ut gjennom lengre intervaller. Heldigvis er den ikke så vanskelig å lære seg.

1.

Startposisjon. Bøy bena og len overkroppen fremover ca 5 grader. Skuldrene over hofta, armene utstrakte og klare til å ta det første taket.

2.

Når du begynner første åretak skal du først sparke fra med bena, mens kroppen og armene forblir i samme posisjon. Det er beina og lårmusklene som skal jobbe i starten av åretaket.

3.

Når beina nesten er helt utstrakte, kan du begynne å bevege overkroppen. Den skal flyttes fra å være bøyd forover til den samme vinkelen bakover; altså ca 5 grader.

4.

Nå nærmer vi oss slutten på åretaket. Nå skal beina være helt utstrakte og kroppen være bøyd bakover. Bruk armene til å trekke håndtaket til rett under brystkassen ved solar plexus. Du har nå gjennomført taket.

5.

Nå som taket er gjennomført skal du returnere til startposisjonen slik at du kan ta et nytt åretak. Trinnene for returbevegelsen er de eksakt samme som for åretaket bare motsatt. Her begynner du altså med å strekke ut armene først.

6.

Deretter bøyer du overkroppen fremover.

7.

Til slutt bøyer du beina opp og du er i startposisjonen igjen. Nå er du klar til å sparke fra og ta et nytt tak.

Teknikken krever litt trening, men når den er mestret så sitter den. Husk at returbevegelsen skal ta ca dobbelt så lang tid som selve åretaket, fordi det er i nettopp denne fasen du får pustet inn og slappet litt av.

En typisk feil for nye roere er at de ofte bruker for mye armer uten å sparke ordentlig fra med beina. For en god roteknikk skal hele kroppen brukes.

Lite belastende

En av tingene som gjør roing så bra er at det er svært skånsom siden belastningen fordeles utover i hele kroppen. Der hvor man ved for eksempel kan skade knær og ankler ved å ha en dårlig løpeteknikk er det veldig liten skaderisiko tilknyttet roing. Nettopp derfor er roing en perfekt øvelse for mosjonister som ønsker å komme i form.

Begynn rolig

For en nybegynner er det i starten viktig å gjøre seg komfortabel med romaskinen og roteknikken. Det kan derfor være lurt å begynne rolig og trappe opp etterhvert som man blir bedre. Begynn for eksempel med å se om du klarer å ro 10 minutter i strekk. Det finnes en rekke forskjellige intervaller og tester man kan prøve hvis man etterhvert ønsker å utfordre seg selv. Om roing viser seg å virkelig være noe for deg er roklubben på Skullerud Sport Senter alltid åpen for de som ønsker å melde seg inn.

Mange opplever det som lettere å ro når man ror med noen siden man da fort kan finne en rytme sammen og motivere hverandre. Litt som at det er lettere å sykle sammen i et felt enn helt alene. Trene på romaskin i gruppe kan derfor være en fordel.

Her hos oss tilbyr vi gruppetimer, samt veileder som kan hjelpe deg med å perfeksjonere teknikken. Vi har lang erfaring med roing og har mye ekspertise vi ønsker å dele med deg som vil begynne.

Roing er en fantastisk måte å raskt komme i form på, vi på Skullerud Sport Senter hjelper deg med å komme i gang!

Bli medlem

Tilbake til Blogg